Voetbalclinic High Potentials in samenwerking met Helmond Sport

Gepubliceerd op 27 april 2013

Rick de Rooij (Helmond Sport) en Ton Hendriks (Sparta’25) gaven op vrijdag 20 april voetballes. Ton Hendriks is de technisch jeugdcoördinator van Sparta’25 en Rick de Rooij is assistent-trainer en hoofdopleiding onderbouw van Helmond Sport. De laatste liet speciaal voor deze avond de belangrijke wedstrijd schieten van het 1ste elftal. Met de clinic “wat is een talent?” is er door Ton en Rick een geweldig leerklimaat gecreëerd voor iedereen die voetbal zo leuk vindt. In een omgeving met de juiste omstandigheden wisten beide heren een sfeer te bereiken waarin alle onderwerpen aangaande het spelletje voetbal, besproken konden worden. Zo ook de samenwerking met Helmond Sport. Rick de Rooij die deze avond ook aangreep om het nieuwe convenant te presenteren. Want laat het duidelijk zijn, Helmond Sport wil graag samenwerken met Sparta’25 en het bekrachtigen met het tekenen van het convenant. 

Voordat de clinic begon legde Rick uit hoe Helmond Sport deze samenwerking precies ziet. In een presentatie wordt door Rick duidelijk gemaakt wat Helmond Sport voor Sparta’25 kan betekenen en waarom men wil samenwerken. Helmond Sport heeft zich gerealiseerd dat de samenwerking met de amateursclubs niet goed was en beter moet. Alleen vrijkaarten voor een wedstrijd van Helmond Sport is niet meer voldoende. Helmond Sport kan en wil meer bieden. En beseft ter degen dat het ook meer moet bieden om de samenwerking te bevorderen. Dit heeft geresulteerd in het nieuwe convenant waarin de samenwerking wordt gestimuleerd. Een eerste vraag is dan meteen: Een samenwerking met Helmond Sport? Komen ze niet gewoon onze beste spelers weghalen? Wat een begrijpelijke vraag is. Helmond Sport wil zeer zeker de beste spelers in hun opleiding hebben. Een vraag is dan ook geweest, hoe selecteren we de beste spelers uit de regio voor onze opleiding? Het is reëel om te zeggen dat Helmond Sport niet op al die velden kan gaan scouten voor nieuw talent en ze eigenlijk wel moeten gaan samenwerken met al die amateursclubs, om te weten te komen waar al dat talent zit. 

Natuurlijk is het een opbrengst voor Helmond Sport dat Sparta’25 talentvolle spelers levert. Maar is dit per definitie slecht voor Sparta’25? Kan de samenwerking ook een opbrengst generen voor Sparta’25? Laten we het eens door een andere bril bekijken, een bril waarmee we met de ogen van het kind of de speler kijken.

Uitgangspunt in deze is dan, dat het kind (speler) altijd centraal staat. Kan de speler zich ontwikkelen en voelt hij of zij zich er prettig bij? Want dat is ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk, wat vindt de speler eigenlijk zelf. Wat je dan eigenlijk zegt is, dat je de ontwikkeling van het kind (speler) het belangrijkst vindt. Het is heel goed mogelijk, dat de persoonlijke doelstelling van een speler zelf is, om zo hoog mogelijk te voetballen. Hij of zij wil eigenlijk wel profvoetballer worden. Je wilt eigenlijk als sporter op het allerbeste niveau presteren, toch. Eerst bij je club en daarna misschien wel bij een BVO.

Als club wil je natuurlijk de beste spelers in het eerste elftal hebben voetballen. Je wilt dus spelers opleiden om op het hoogste niveau te spelen. Spelers beter maken, zodat ze uiteindelijk tot betere prestaties komen. Door dus goed op te leiden kan een speler zich beter ontwikkelen en komt een speler ook tot die betere prestaties. Dus hoe beter de opleiding is hoe beter de speler zich kan ontwikkelen. Vanuit de speler gezien en vanuit de coach gezien is het begrijpelijk dat een speler de beste opleiding wil, om op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen, en dit kan dus best bij een andere vereniging zijn, die een betere opleiding heeft als Sparta’25 zelf. 

Er mag gerust gezegd worden dat Helmond Sport een prima opleiding heeft. Helmond Sport kan dus met haar ervaring met opleiden, Sparta’25 weer helpen met hun opleiding. En met de clinic High potentials is er door Helmond Sport al een eerste aanzet in de praktijk gegeven om het nieuwe convenant te tekenen. 

Het is goed om te zien dat het jeugdopleidingsplan van Helmond Sport en dat van Sparta’25 niet zover uit elkaar liggen. Ze zijn beide gebaseerd op plezier en zelfvertrouwen. Met plezier en zelfvertrouwen leren voetballen. Daar gaat het toch om, volgens mij. Daar moet een goed jeugdopleidingsplan aan voldoen. Ook naar mijn mening is inderdaad de doelstelling van een coach, om iemand te helpen om tot betere prestaties te komen. Ongeacht wat het niveau van de speler is, je wilt hem of haar beter maken. Hoe? Door o.a. positief te coachen. Men leert het snelst in een veilig en plezierig klimaat. Dit betekent dat de nadruk ligt op wat er GOED gaat! En NIET op wat er VERKEERD gaat. Een uitstekend hulpmiddel daarbij is volgens Rick, om uit te gaan van vraag en antwoord. Het gaat erom dat de speler weet wat hij of zij in een wedstrijd kan doen om tot die betere prestatie te komen. Maar al te vaak trap je als coach nog in de valkuil om te vertellen hoe het allemaal zou moeten, en vergeten hierbij de speler te betrekken door vragen te stellen hoe zij het beleven en zien. Laat ze het spel zelf ontdekken mede door vragen te stellen. Dit betekent dus dat ze fouten moeten durven maken en daarvan leren. Daar krijgen ze zelfvertrouwen van. Een prima jeugdplan helpt hier enorm bij. Ikzelf was dan ook bijzonder onder de indruk hoe Rick de Rooij de theorie in praktijk bracht tijdens de training die hij die avond verzorgde.

Als coach moet je dus weten (herkennen) wat er goed is. Met het herkennen van een talent is het niet anders. Je kijkt naar de dingen die goed gaan. Zeker naar de dingen die al van nature goed gaan. Met dit alles in het achterhoofd is er door Helmond Sport een plan geschreven om de high potentials te herkennen. Over welke vaardigheden moeten zij beschikken? In het plan van Helmond Sport, dat uit verschillende bouwstenen bestaat, wordt er niet alleen binnen het veld gekeken maar, ook daar buiten. Een bouwsteen is o.a. inzicht, maar ook life style is een bouwsteen. Met de vraag te beantwoorden: ‘’Wat maakt je uiteindelijk een goede voetballer?’’, geeft Helmond Sport hier invulling aan. Door te benoemen waaruit een goede speler moet bestaan, kan je gericht kijken hoe je het beste kan selecteren of een speler beter kan maken. Dit wordt zelfs door Helmond Sport per positie uitgeschreven. Ook is goed om te weten dat in het plan de nazorg van spelers, die uiteindelijk afgevallen zijn, is opgenomen. Met een goede samenwerking tussen de TJC Ton Hendriks en hoofdopleiding Rick de Rooij kunnen deze spelers prima worden opgevangen. Deze spelers die het net niet gered hebben om eventueel betaald voetbal te gaan spelen, kunnen door de genoten opleiding bij een BVO een grote waarde zijn voor de vereniging. Een prima plan waar Sparta’25 dus op kan meeliften. Met dit gezegd hebbende betekent het dan ook, dat als er een Sparta’25 speler geselecteerd is en gaat voetballen bij een BVO, met een prima jeugdopleiding, juicht Sparta’25 dit van harte toe. De speler staat immers centraal! 

Met veel plezier heb ik deze avond ervaren.

 

Joan van de Gender.

 

 
« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Sparta'25