Verslag spelregelavond

Gepubliceerd op 27 april 2013

Op woensdag 24 april was er de spelregel instructieavond bij Sparta’25. Twan Smits en Tonnie van Heugten van de scheidsrechtersvereniging verzorgden deze avond op deskundige wijzen. Met dia’s, beeldmateriaal en meerkeuzevragen werden de spelregels uitgelegd. Even de regeltjes weer eens opfrissen. De avond die bedoeld is om clubscheidsrechters, jeugdscheidsrechters, assistent grensrechters, trainers en leiders meer handvatten te geven tijdens het fluiten/coachen van een wedstrijd. Eigenlijk is het een avond voor iedereen die met het voetbalspelletje zo begaan is. Bepaald als je zo bedreven bent met voetbal, dan was het bijzonder interessant geweest om deze avond te hebben bijgewoond. Zeker als je ooit op- of aanmerkingen hebt op de arbitrage, leiders, coaches, enz. Dan moet je mijn inziens minstens met de spelregels bekent zijn. Aan de hand van 17 voetbalspelregels, ondersteunt met ongeveer 70 dia’s werd alles netjes uitgelegd. De 17 regels op een rijtje, met hier en daar een extra interessante toevoeging. Niet alles natuurlijk, want dat zou een beetje veel worden, maar toch. 

Regel 1. Het speelveld. Grappig om te weten is, dat het 16 meter gebied, in werkelijkheid 16.5 meter is. Regel 2. De bal. Die bijvoorbeeld aan het gewicht van 410 – 450 gram moet voldoen. Regel 3. Aantal spelers. Maximaal 11 en minimaal 7 spelers. Waarvan 1 duidelijk herkenbaar moet zijn als doelverdediger. Regel 4. Uitrusting van de spelers. Scheenbeschermers verplicht! Regel 5. De scheidsrechter. Bevoegdheid begint al bij het vertrek uit het kleedlokaal. Regel 6. Assistent scheidsrechters. Heeft alleen een adviserende taak, scheidsrechter beslist. Regel 7. Duur van het spel. De tijd wordt bijgehouden door de scheidsrechter. Regel 8. Begin van het spel. De aftrap wordt genomen door degene die de toss verliest, de winnaar van de toss kiest het doel dat men verdedigd. De bal is in het spel als deze beweegt, en hoeft NIET meer zoals vroeger een hele omwenteling te hebben gemaakt. Regel 9. Bal in en uit het spel. Hier is een interessante regel, dat de scheidsrechter een “dood element” is en doet dus niet mee aan het spel. Regel 10. Doelpunt maken. Scoren kan niet met de handen en armen. Regel 11. Buitenspel. Staat een speler buitenspel bij een schot op goal, en gaat de bal in het doel, dan is het een doelpunt. Komt de bal terug van de keeper, of de lat/paal bij de desbetreffende speler, dan is het strafbaar buitenspel. Regel 12. Overtredingen met een directe vrije schop. Bijvoorbeeld met een onterechte schouderduw. Een schouderduw is alleen correct als het schouder tegen schouder is en de bal binnen speelbereik is. Overtredingen met een indirecte vrije schop. Obstructie, een speler verhinderen aan de bal te komen zonder zelf het doel te hebben om de bal te spellen. Onbehoorlijk gedrag. Bijvoorbeeld verkeerde sliding. Een sliding is alleen correct als die aan de volgende punten voldoet. Benen laag over de grond, de bal wegschuiven voor de voeten van de tegenstander, de glijdende beweging mag niet ruw of gevaarlijk worden uitgevoerd. Wordt er niet alleen de bal geraakt, doch ook een of beide benen, is de sliding niet correct uitgevoerd. Regel 13. De vrije schop. 2 soorten vrije schoppen, direct en indirecte vrije schop. Een indirecte schop moet eerst door een andere speler zijn aangeraakt. Scheidsrechter steekt hierbij zijn arm omhoog, totdat de bal is aangeraakt door een volgend speler. Regel 14. De strafschop. Het is tevens toegestaan de keeper te wisselen voor het nemen van de strafschop. Regel 15. De inworp. Uit een inworp is het niet mogelijk direct een doelpunt te scoren. Regel 16. De doelschop. Er kan rechtstreeks worden gescoord uit een doelschop, doch alleen in het doel van de tegenstander. Regel 17. De hoekschop. Gaat de bal over de doellijn, naast het doel, en als laatst geraakt door de verdedigende partij, dan is het een hoekschop. 

Zo zie je maar, een simpel spelletje voetbal met toch heel wat regeltjes. Niet elke regel is even helder voor iedereen en kan zeker in een wedstrijd nog wel eens anders geïnterpreteerd worden. Laat staan of de regel wel een toevoegde waarde heeft aan het spel. Als scheidsrechter heb je het dan ook niet gemakkelijk. Als je zo een avond bijwoont en eens discuteert over de spelregels dan krijg je toch enigszins respect voor degene die het spel moeten leiden. Zoals Twan zo treffend zei dat regel 18 nog wel de belangrijkste is. Voel de wedstrijd aan en fluit met je boerenverstand.

Twan en Tonnie bedankt voor deze avond. Zeer nuttig en wat mij betreft voor herhaling vaatbaar.

Namens voetbalzaken Joan van de Gender.

 
« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Sparta'25