Uitwisseling Sandiacre Town FC in Eindhovens Daglblad

Gepubliceerd op 30 maart 2013

In het Eindhovens Dagblad vandaag een mooi artikel over o.a. ons uitwisselingsprogramma met Sandiacre Town FC. 

 

 

Linselles

Als twaalfjarige jonkies togen wij voor ons grote buitenlandse voetbalavontuur naar Linselles, een Franse voetbalclub net over de grens met België, het arrondissement  Rijssel. Een rit van nog geen tweeëneenhalf uur, maar wij waanden ons de nieuwe sterren van het Nederlandse voetbal. Slapen in een hotel, er 's ochtends vroeg uitgegooid worden om tot op de dag van vandaag een nog altijd onbekende reden. Spelen in het tenue van het Nederlands elftal. Luisteren naar de Marseillaise en het Wilhelmus. En ondanks alle grootspraak ook nog de finale van het toernooi halen. In Frankrijk keek men op tegen de 'Néerlandais', tenminste zo vertelden wij dat later op verjaardagenfeestjes tegen elkaar. Bij de geur van knoflook en de meest penetrant ruikende schimmelkaas dwalen mijn gedachten altijd af naar het uitwisselingstoernooi in Linselles. 

Dit weekeinde komt Sandiacre Town FC (nabij Nottingham, Engeland) naar Sparta'25. Een uitwisseling die voor de dertigste keer plaatsvindt. Het ene jaar in Brabant, het jaar erop maakt de Beek en Donkse jeugd kennis met het Britse leef-  en voetbalklimaat. Een uitwisseling naar een buitenlandse club hoort eigenlijk een verplicht onderdeel te zijn bij elke voetbalvereniging. Het geeft de jeugd zoveel extra's. Verjaardagsfeestherinneringen voor het leven. Indrukken van andere culturen. En lessen in wat voor rol respect in het buitenland bij voetbal heeft. 'Respect: Get yourself involved. Find a course.'  Dit lees je als je de site van Sandiacre Town FC bekijkt. Een klik op het woord respect brengt je naar de site van de FA. Ook in Engeland is respect op en om de velden heet. De Spartaantjes kunnen dit weekeinde, behalve veel plezier maken wat voorop moet staan bij een uitwisselingstoernooi, leren wat ze in Engeland onder respect verstaan. En net zo goed kunnen de Engelsen ervaren hoe hier respect een centraal thema is geworden.

Ik ben erg benieuwd hoe het twintig jaar later in Linselles met respect is gesteld. Is het ook daar belangrijker geworden? Binnenkort maar eens een 2cv'tje huren en met ploeggenoten van toen de geur van knoflook en stinkkaas tegemoet rijden. 

Artikel uit het Eindhovens Dagblad, Auteur Daan Daniëls

 

« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Sparta'25