Ronnie Couwenberg kijkt terug en vooruit

Gepubliceerd op 02 juli 2013

Door Frank van Halteren

Ronnie Couwenberg heeft afgelopen seizoen een goede prestatie neergezet. Hij begon aan een lastige klus na "het gedoe" aan het begin van het seizoen. Het leverde hem uiteindelijk een nominatie op als trainer van het jaar in onze regio. Hoe kijkt hij terug en waarnaar kijkt hij vooruit. 

 

Welk doel stelde jij jezelf toen je aan de klus begon?

Ik stapte in oktober 2012 in en trof een selectie in verwarring aan. Er was weinig geloof en weinig beleving. Het doel was helder, handhaving in de eerste klasse. Voordat je aan een dergelijke klus begint weet je dat het een grote uitdaging is en dat het niet eenvoudig zal zijn. Ik kende Sparta’25 als roemrijke vereniging natuurlijk wel, maar inhoudelijk had ik geen duidelijk beeld van de selectie. Ik heb veel gesprekken met mensen rondom het Eerste team gevoerd en met een aantal andere clubmensen. 

Wat me meteen opviel toen ik aan deze klus begon was dat het vooral ontbrak aan duidelijkheid. De discipline was onvoldoende en het ontbrak aan geloof bij de spelers. 

Voor de winterstop was het doel vooral om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen. Het scheppen van duidelijkheid heeft hierbij enorm geholpen. Weten wat je aan elkaar hebt en weten wat je van elkaar verwacht, zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij aan toe is. Soms is de boodschap die je dan moet brengen niet de leukste. Het schept wel duidelijkheid en daar was deze groep aan toe.

Alhoewel het vertrouwen voor de winter laag was, was het voor mij belangrijk om het vertrouwen te blijven uitstralen en de rust te bewaren. Het klinkt misschien makkelijk achteraf, maar bij mij was dat vertrouwen er ook vanaf het moment dat ik een goed beeld had van deze groep. Het moest beter maar het kòn ook beter. In het begin moet je het dan ook niet te moeilijk maken. Korte besprekingen, duidelijk afspraken maken, stap voor stap het plezier en vertrouwen terugbrengen in de groep.

Was Sparta’25 een risico voor je, aangezien je een ambitieuze trainer bent die op den duur hogerop wil?

Ik ben een ambitieuze trainer en leg de lat voor mezelf en de groep hoog. Gezien de kwaliteiten in het team kan dat ook, zowel op sportief als menselijk vlak. Ik werk nu bij Sparta’25 en doe dat met heel veel plezier. Natuurlijk had ik meegekregen hetgeen er voorafgaand aan mijn aantreden was gebeurd. Maar als mensen gaan roepen dat iets een risico zou kunnen zijn dan begint bij mij de uitdaging. Mijn gevoel vertelde me dat dit een mooie klus was voor mij. Geen risico dus maar een mooie uitdaging. De zaak weer op de rit krijgen en van daaruit gaan bouwen. Ondanks dat ik niet veel wist van het team, wist ik wel dat Sparta’25 een prachtige vereniging was en dat de zaken altijd goed geregeld zijn. Mooie accommodatie, betrokken mensen, prima materiaal, een goede staf, kortom alle omstandigheden rondom de selectie zijn prima voor elkaar. 

Hoe schatte je de kansen op handhaving in tijdens de winterstop?

Ik was er van overtuigd dat de omslag zou komen. Dat proces zag je ook ontstaan binnen de groep. Om dat proces definitief de goede kant in te duwen heb je wel een aantal overwinningen nodig. Maar in de eerste klasse moet je goed voetbal spelen om te kunnen winnen. Op toeval win je in de eerste klasse geen wedstrijden. Het materiaal hadden we ervoor; de omstandigheden rondom het elftal waren ook goed. Toen de overwinningen kwamen ging het snel en hebben we nog een fantastische reeks neergezet. Ik ben erg trots dat deze groep dat voor elkaar heeft gekregen. Je moet het toch samen doen.

Welk doel heb je voor jezelf en het team opgelegd voor komend seizoen?

Vanaf het moment dat ik met deze groep begon was het voor mij duidelijk dat er nog steeds rek in deze groep zat. We hebben veel kwaliteit in de breedte en een aantal jongens die individueel het verschil kunnen maken. Qua ambitie ben ik heel duidelijk. Ik ga komend seizoen voor een plek bij de eerste 5 op de ranglijst in de eerste klasse en voor een periodetitel. 

Deze ambitie is geen geheim. Ik heb die duidelijk uitgesproken naar de groep en de mensen rondom de groep. We hebben de tweede helft van het vorige seizoen laten zien dat het kan. Ik ben er van overtuigd dat dit elftal nog kan groeien. Sparta’25 hoort in de eerste klasse. En gezien de huidige groep en de talenten die er aan komen moet dat de komende jaren ook kunnen.

Welke rol krijgt Ruud van Rens als nieuwe assistent-trainer? 

Primair zal hij betrokken zijn bij het eerste elftal. Hierdoor kunnen we individueel meer aandacht geven aan de spelers. Uiteindelijk wil je spelers ook individueel beter maken. Dat kan alleen als je als hoofdverantwoordelijke ook af toe je handen vrij hebt op de training om individueel met spelers aan de gang te gaan. Samen met Ruud kan ik dat perfect invullen komend seizoen.

Hoe is de samenwerking met de jeugdafdeling?

Persoonlijk ben ik erg blij dat Ton Hendriks als jeugdcoördinator komend seizoen de A1 gaat doen. Het is een cruciale fase in de ontwikkeling van junioren naar de senioren. De A1 zou ieder seizoen één of twee spelers op niveau moeten kunnen afleveren bij het eerste en circa drie spelers bij het tweede. Als dat ieder seizoen zo kan gaan, dan hebben we voldoende toevoer om de selectieteams op niveau te houden. Uiteindelijk moet Sparta’25 op deze manier haar selectieteams aanvullen. Veel aandacht voor de jeugd en het werken met jeugdtrainers op niveau is essentieel om dit doel te verwezenlijken.

« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Sparta'25