F-jeugd Sparta'25 in een (gedeeltelijk) nieuw jasje

Gepubliceerd op 10 juli 2014

 

De opzet en organisatie van de F-jeugd gaat het aankomende seizoen 2014-2015 op een aantal punten wijzigen. Tot en met het vorige seizoen doorliepen (de meeste) F pupillen drie seizoenen F-competitie (7 tegen 7 op een half speelveld). Daarnaast hadden we de Spartaantjes nog die nog geen competitie speelden en alleen op zaterdag trainden.

Het aankomende seizoen is het idee om deze oude opzet te gaan wijzigen. Wat voorheen onze eerstejaars F pupillen waren die directe startten met een 7 tegen 7 competitie gaan het aankomende seizoen geen competitie spelen. Daarvoor in de plaats gaan zij op zaterdagen een seizoen 4 tegen 4 wedstrijden spelen op een kleiner veld en zonder keepers. De opzet is om 4 tegen 4 wedstrijden periodiek te organiseren tegen verenigingen in onze directe omgeving.

Dit initiatief loopt al veel langer bij voetbalvereniging Gemert. Vorig seizoen hebben zij dit idee gepresenteerd aan omliggende verenigingen en die waren enthousiast.

Tot en met het vorige seizoen vielen in de oude opzet een aantal zaken op:

Een half speelveld is voor eerstejaars F spelers vaak groot om te belopen, we hebben het immers over spelers van (soms net nog geen) 6 jaar oud.;

Een eerstejaars F team is vaak een mix van dominante en minder dominante spelers. De minder dominante spelers komen (soms) amper aan de bal waardoor ze het plezier snel kunnen verliezen en wellicht al snel de verenging uitstromen.

Trainers, leiders en ouders leggen (meestal met de aller beste bedoelingen)  de verwachting vaak al te hoog op jonge leeftijd waardoor het plezier teveel naar de achtergrond verschuifd. Sommige kinderen op die leeftijd zijn hier nog niet aan toe. Ook dit leidt tot uitstroom van spelertjes.

Doordat sommige kinderen amper aan de bal komen krijgen zij ook niet de kans om zich voetballend te ontwikkelen.

Wat gaan we doen?

Door met deze generatie (geboren 2008) 4 tegen 4 te gaan spelen op een kleiner veld met kleine doeltjes zonder keeper komend de spelertjes heel veel aan de bal. Hierdoor houden ze het plezier en gaat de voetballende ontwikkeling ineens veel beter en sneller. De spelertjes zullen een veel actievere rol in het veld krijgen hetgeen de spelvreugde en ontwikkeling ten goede komt. Het brengt het voetbal voor deze generatie een beetje terug naar het pleintjes (straat)voetbal.

De generatie 2008 is op dit moment met ongeveer 15 spelers. Hopende op nog een aantal aanmeldingen zouden we 4 teams kunnen maken. Op zaterdag zullen zij hun 4 tegen 4 wedstrijden spelen. Dat doen we intern (dus tegen elkaar) maar ook extern (tegen verenigingen uit onze omgeving). Op die manier leren zij ook al om uitwedstrijden te spelen. Er wordt ook geen stand bijgehouden. 4-tallen kunnen periodiek weer wijzigen. Het gaat alleen om het voetbal, het plezier en de persoonlijke ontwikkeling. De 4 tegen 4 wedstrijdjes spelen we op het hoofdveld op dezelfde tijd als de spartaantjes trainen. Op woensdag zullen de 4 tegen 4 spelertjes trainen.

Door met deze opzet te gaan werken is het ook eenvoudiger voor kinderen om gedurende het seizoen aan te sluiten als zij willen starten met voetballen. In de oude opzet zaten de F-teams vaak al (te) vol en moesten kinderen noodgedwongen bij de Spartaantjes aansluiten terwijl de Spartaantjes daarvoor eigenlijk niet bedoeld zijn.

Kortom 4 tegen 4:

- overzichtelijke situaties

- Ieder kind is optimaal betrokken

- veel voetbalcontact voor ieder kind

- bevat alle spelfuncties uit het 11 tegen 11 (Opbouwen, aanvallen, verdedigen)

De opzet van de Spartaantjes blijft ongewijzigd (komend seizoen de generatie 2009). Zij trainen op zaterdag ook om 9.15 uur op het hoofdveld onder leiding van Frans van Heijnsbergen.

F-fairplay

Sparta'25 heeft het voornemen om met een team van de generatie 2007 (in onze oude opzet zouden dat komend seizoen tweedejaars F spelers zijn) op een andere wijze het seizoen in te gaan. Deze opzet is onlangs door de KNVB geïnteroduceerd. Tot en met het vorige seizoen speelden deze F-spelers een reguliere competitie op een half speelveld.

In de nieuwe opzet wordt dit speelveld aan alle 4 zijden wat verkleind. Hierdoor staan ouders en supporters wat verder van het spel af. Er komt ook een aparte zone voor de leiders waardoor zij zich niet meer vrij kunnen bewegen langs de lijn. In sommige gevallen liepen leiders zelfs in het veld gedurende de wedstrijd. Ook zal er gespeeld worden zonder scheidsrechter. Gebleken is dat kinderen dit onderling prima kunnen regelen en goed weten wanneer een bal uit is en wie mag ingooien.

Door deze regels kunnen kinderen vrij voetballen en worden veel minder gehinderd door allerlei randzaken als leiders, scheidsrechters, ouders enz. Kortom meer plezier, meer eigen initiatief en daardoor een betere ontwikkeling.

Dit team speelt iedere week wedstrijden maar ook hier wordt geen stand bijgehouden. Iedere wedstrijd staat op zich zelf. Ook trainen zij een keer doordeweeks.

Met de generatie 2006 (in de oude opzet onze derdejaars F) wordt 7 tegen 7 gespeeld, in een reguliere competitie op een half speelveld.

Doel

Door deze ontwikkelingen tekent zich een gestructureerde opbouw in onze jeugdafdeling af. Van de allerkleinste (Spartaantjes), naar het 4 tegen 4, naar het 7 tegen 7 fairplay (op een verkleind half speelveld met minder invloeden van langs de lijn), naar het gangbare 7 tegen op een half speelveld, naar het 9 tegen 9 bij de E-jeugd (op een verkleind volledig speelveld) om uiteindelijk te belanden in de D-jeugd met 11 tegen 11 op een volledig speelveld.

Over de ontwikkelingen hierin zullen we jullie komend seizoen uiteraard informeren via de website.

Wil je hierover meer informatie, neem dan contact op met de coördinatoren voor de F-jeugd en Spartaantjes (klik hier)

 

 

 

 

« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Sparta'25