De Omroeper

Gepubliceerd op 11 mei 2013

Door Daan Daniëls

Goede middag dames en heren en welkom op ons zonovergoten sportpark. Wij heten u van harte welkom en wensen u een plezierige middag toe’. Wekelijks gaat deze zin, om half drie over de amateurvelden. Bij de ene vereniging begeleid met de ‘koningvoetbal-mars’ of ‘Rock DJ’vanRobbie Williams. 


Waar je bij de ene club niet meer dan een veredelde stadsomroeper hoort, waan je je bij de andere een luisteraar in het hoorspel ‘War of the world’ van Orson Wells. Elke omroeper die zondags de bezoekers van de voetbalwedstrijd van de nodige informatie op de hoogte brengt doet het op zijn eigen manier. Van meeslepend, meelevend en gevoel voor humor tot kil, zakelijk en zich er met een jantje-van-leiden afbrengend. Je hebt clubs die twee minuten voor dat de wedstrijd begint nog op zoek moeten naar de microfoon. Terwijl de scheidsrechter al voor het begin van de wedstrijd  heeft gefloten, worden via een krakende, piepende lijn die regelmatig zelfs stilvalt de opstellingen van beide partijen snel opgedreund.

 

Het mooiste is echter de omroeper die het als zijn belangrijkste taak vindt om de toeschouwers te vermaken. Te vertellen wie de mascotte is, ruim op tijd de opstellingen van beide partijen brengt en weet te vertellen wie de doelpuntenmakers zijn.  ‘Verteller’ Loek Beekmans van Sparta’25 was er een van het uistervende ras. Nooit te beroerd om zich te schikken in zijn dienende rol was hij ruim 25 jaar lang omroeper.  Bij doelpunten dreunde hij moeiteloos de carrière van de doelpuntenmakers op. Voor de lokale radio deed hij daarna nog eens dunnetjes over hoe het doelpunt ging, met uitstekende stemverheffing. Zijn gezond liet het echter niet meer toe om bij thuiswedstrijden als omroeper te werken. De man met de lange adem die bij doelpuntrijke wedstrijden liet zien over een uitstekend uithoudingsvermogen te beschikken moet tijdens de wandeltocht naar het voetbalveld nu zelfs twee keer pauzeren om op adem te komen. Afgelopen zondag was hij voor het eerst sinds tijden weer aanwezig bij een thuiswedstrijd.


Toen ik hem zag lopenhoopte ik stiekem dat Loek die middag weer achter de microfoon plaatsnam. Het omroephokje geluidsdicht maken en de wedstrijd volgen met het commentaar van Loek. Fantastisch.


« ga terug

Instagram

Fout: API koppeling ontbreekt

Tweets

Volg Sparta'25