• In navolging van het in 2018 door de KNVB gelanceerde initiatief beginnen we met ingang van seizoen 2021-2022 bij Sparta’25 het Gelijke(re) Kansen project.

   

  Na het abrupt door Corona beëindigde voetbalseizoen 2019-2020 is ook het huidige jaargang compleet overhoop gegooid door de vervelende gevolgen van de pandemie. Na slechts 4 wedstrijden in september en oktober 2020 zat voor onze teams de competitie er al weer op…

  Gelukkig mochten we nog wel trainen. Onze trainers verdienen een geweldig compliment voor de manier waarop ze sindsdien hun teams begeleid en getraind hebben! Dat was zeker niet altijd gemakkelijk maar daarmee hebben zij honderden kinderen enorm veel plezier én zeker niet minder belangrijk, de broodnodige ontspanning en beweging geboden.

  Tijdens deze noodgedwongen periode zonder competitiewedstrijden zijn er ook op zaterdag veel trainingen, onderlinge wedstrijden en (mix)toernooitjes georganiseerd waardoor de individuele ontwikkeling van onze spelers niet heeft stilgestaan.

  Het is fijn dat er nu ook nog enkele wedstrijden gespeeld kunnen worden in de KNVB RegioCup.

   

  Onderbouw tot en met O11

  Ondertussen zijn we dit seizoen in de Onderbouw gestart met een proef met circuittrainingen waarin elke lichting 1x per week samen dezelfde oefeningen traint onder leiding van alle trainers van die betreffende leeftijdscategorie. Eigenlijk hetzelfde systeem wat we al jaren hanteren bij de O6 en O7 jeugd maar nu dus doorgetrokken tot en met de O11 lichting.

  De opgedane goede ervaringen geven ons het vertrouwen om komend seizoen nog een stap verder te gaan om zo al onze spelers in de Onderbouw Gelijke(re) Kansen te bieden. Spelplezier en optimale individuele ontwikkeling van alle kinderen staat daarbij centraal. Het algehele niveau omhoog stuwen door iedereen dezelfde trainingen, faciliteiten en mogelijkheden te bieden. Samen met alle trainers zijn we daarbij verantwoordelijk voor de gehele lichting.

   

  Hoe willen we dat bij Sparta’25 vormgeven?

  Belangrijkste wijziging in dit project is dat we gaan afstappen van vaste teams per seizoen in de lichtingen tot en met O11. Voor aanvang van het seizoen verdelen we de betreffende leeftijdscategorieën op huidig niveau in twee groepen (van 15 à 16 kinderen), die vervolgens elk weer twee teams vormen. Omdat ontwikkeling een momentopname en grillig is, kijken we per kwartaal (in lijn met het vorig seizoen door de KNVB geïntroduceerde 4-fasen voetbal) of we de teamsamenstellingen moeten aanpassen.

  De kinderen komen dus gedurende het seizoen mogelijk in verschillende teams te voetballen met verschillende andere kinderen om zich heen. Zo leren ze zich aan te passen aan andere omstandigheden en stimuleren we bovendien het sociale aspect door hen kennis te laten maken met alle kinderen binnen de leeftijdscategorie. Door telkens de teams uit beide groepen min of meer gelijkwaardig in te delen hopen we iedereen op zijn of haar eigen niveau te laten spelen waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

   Wel willen we daarbij maatwerk blijven leveren. Spelers die zich sneller ontwikkelen en toe zijn aan meer weerstand moeten de mogelijkheid krijgen om aan te sluiten bij oudere lichtingen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: wanneer spelers voetbaltechnisch of sociaal-emotioneel nog niet zover zijn als hun leeftijdsgenoten moeten we hen de kans bieden om even een stapje terug te doen om later met veel spelplezier weer een stap omhoog te kunnen zetten.

   De circuittrainingen (1x per week) worden in gemixte vorm georganiseerd, dus niet per team zoals in het nu bijna afgelopen seizoen. De spelers krijgen volgend jaar training van alle trainers binnen hun lichting. De tweede weektraining word bij voorkeur per groep (dus met 2 teams) afgewerkt. Hierdoor leren de trainers ook meer van elkaar en word het eenvoudiger om kwalitatief goede trainingen te organiseren.

   

  Teamindelingen

  Vanzelfsprekend heeft een en ander invloed op de teamindelingen. Volgens de huidige planning publiceren we de voorlopige nieuwe teams in de dagen na de laatste wedstrijden van de RegioCup. Deze eindigt op zaterdag 26 juni dus de laatste trainingen zullen op donderdag 24 juni afgewerkt worden. Daarna gaan we allemaal even genieten van een welverdiende vakantie om eind augustus weer uitgerust en fris te starten aan een hopelijk niet door Corona verstoord voetbalseizoen!

   

  Voor meer informatie over het project, zie ook www.knvb.nl/assist/assist-trainers/de-voetbalvisie-van-de-knvb/gelijke-kansen-en-gemengd-voetbal/verdieping-gelijke-kansen

   

  Sportieve groeten,

  Jeugdopleiding Sparta’25 – Beek en Donk

  jeugdopleiding@sparta25.nl