Duurzaamheid

Sparta’25 vindt duurzaam verenigen belangrijk voor nu en in de toekomst.

Wij zijn daarom in 2015 gestart met het project “Duurzaam Sparta’25 – groen, groener, groenst”. Het doel van het project is om de kosten van energie- en waterverbruik te verlagen om voetballen betaalbaar te houden en als vereniging ons steentje bij te dragen in de verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties.

In het project richten we ons op bewustwording van energie- en waterverbruik, besparen op energie en water en het opwekken van energie. Ook afvalbeheer is een onderwerp wat binnen dit project aan de orde komt. Om u een beeld te geven: Sparta’25 verbruikte in 2015 jaarlijks circa 75.000 Kwh/jaar elektriciteit, 17.000 m3 gas en 1000 m3 water. De kosten hiervan waren circa € 25.000 per jaar. 

In 2015 hebben we een energiescan uitgevoerd die ons veel inzicht gaf in het energie- en gasverbruik. Op basis hiervan hebben we diverse aanpassingen gedaan en apparaten vervangen. 

In 2016 hebben we belangrijke grote stappen gezet:

-  alle traditionele verlichting op het trainingsveld is vervangen door ledverlichting;

- de dakbedekking van de kleedaccommodatie is vervangen en hierop zijn 106 zonnepanelen geplaatst:

- de verlichting van het hoofdveld is zodanig aangepast zodat veel minder elektriciteit wordt verbruikt. Vervanging van de traditionele lampen is op dit moment nog niet rendabel. Alleen met een kunstgrasveld wordt dit rendabel.

- door bovenstaande aanpassingen was het mogelijk om de grootverbruikaansluiting om te zetten in twee kleinverbruikaansluitingen.

Wij zijn heel trots op de behaalde resultaten.

Deze stappen waren mogelijk door een subsidie van het rijk en gemeente,  donaties van de Vrienden van Sparta’25 en de Rabobank en door de verkoop van obligatie (€ 70.000) aan leden, vrijwilligers en sponsoren.

Ook in 2017 hebben we plannen voor verdere verduurzaming van de vereniging. We denken oa aan het vervangen van de traditionele verlichting in ledverlichting in de kleedaccommodatie.

Hebt u goede ideeën, dan horen wij het graag.

Duurzaam Sparta’25 – Groen, groener, groenst

Samen gaan we voor een duurzame toekomst van RKSV Sparta’25

Meer info

Brechje Biemans, bestuurslid projectzaken (via projectzaken@sparta25.nl of 06-55686585) 

Tweets

  • @Sparta25 Wij zijn dringend op zoek naar een scheidsrechterco√∂rdinator en een wedstrijdsecretaris. Wie o wie helpt onze club uit de brand?
  • @Sparta25 Sparta'25 verliest geheel onnodig van Handel: 0-1
  • @Sparta25 In achten zestigste minuut komt #Handel op 0-1 na mooie combinatie.
  • @Sparta25 Belangrijke pot vandaag om 1430 uur thuis tegen @VVHandel

Volg Sparta'25